Στην Κύπρο έχουμε την τάση να απορρίπτουμε ό,τι διαφωνούμε. Σε σημείο μάλιστα που να πείθουμε τους εαυτούς μας ότι η απόρριψή μας, η διαγραφή του διαφορετικού από το πεδίο, είναι ορθή και πρέπει να στηρίζεται από όλη την κοινωνία.
Ένα από τα προβλήματα αυτής της αντίληψης είναι ότι αγνοεί τελείως το ότι το διαφορετικό επίσης μπορεί να έχει στήριξη. Με αυτό τον τρόπο η απόρριψη του διαφορετικού απορρίπτει ουσιαστικά ένα μέρος της κοινωνίας, όσο μικρό ή μεγάλο κι’ αν είναι.
Αν μάλιστα η απόρριψη προέρχεται από ένα άτομο με κάποια εξουσία τότε υπάρχει ο κίνδυνος της απολυταρχίας, του διπολισμού και διχασμού.
Διαφωνία μπορεί να υπάρχει χωρίς να συμβιβάζουμε τις δικές μας θέσεις. Αυτή είναι η γλύκα της πολυφωνίας, της ελευθερίας της έκφρασης και σκέψεις, της δημοκρατίας και της δημιουργίας.
Πρέπει να μάθουμε επιτέλους στην Κύπρο να συνυπάρχουμε με διαφορετικές απόψεις και τρόπους ζωής, στοχεύοντας στη δημιουργία και την εξέλιξη. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό στον πιο ελεύθερο «χώρο» που έχουμε, το Internet, τότε έχουμε αποτύχει. Όλοι μας!
Προσωπικά δε με πειράζει η ένταση στο λόγο. Η έντονη διαφωνία. Η χρήση επιθέτων και χαρακτηρισμών.
ReplyDeleteΔε με πειράζει το να θέτει κανένας στο ίδιό του το blog. Π.χ. δε θέλω πορνογραφικά σχόλια, δε θέλω σχόλια που θίγουν μία φυλή, δε θέλω σχόλια που βρίζουν το Β.Λυσσαρίδη, δε θέλω σχόλια που μου βρίζουν συγγενικά μου πρόσωπα κλπ.
Είναι γι' αυτό που προσωπικά δε με ενοχλεί όταν διάφοροι bloggers, όπως ο Γ. Πήττας, ο Anef_Oriwn, αλλά και η αγαπημένη μου Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο, διαγράφουν σχόλια ή κάνουν face control στο blog τους. Δικαίωμά τους είναι.
Όταν όμως κάποιος θέλει να παρουσιάζεται σαν πατέρας της blogoσφαιρας, που συγκεντρώνει σε ένα χώρο τα κυπριακά blogs και που δεν παρουσιάζει την πρωτοβουλία αυτή ως κάτι το αυστηρά προσωπικό, αλλά ως κάτι το μαζικό, και μετά διαγράφει ιστολόγια που ο ίδιος έβαλε γιατί έχει προσωπικό έσκι ή γιατί τον ενοχλούν οι απόψεις τους, τότε έχουμε με κάνουμε με διαδικτυακό ναζισμό.
Αν δεις αγαπητή Νατάσα τους χαρακτηρισμούς που αυτός και τα φιλαράκια του χρησιμοποιούν κατά περιόδους εναντίον του Στυλοβάτη της Αντίστασης Β.Λυσσαρίδη, εναντίον του Τ. Παπαδόπουλου και εναντίον των όσων αντιστεκόμαστε σε μια άδικη λύση, θα δεις ότι όταν λέει ότι διέγραψε άλλους ως "φασίστες και υβριστές", είναι υποκριτής, σεμνότυφος και ψεύτης.
Από ότι γνωρίζω, έχει δημιουργηθεί νέος συναθροιστής πλέον, χωρίς να φαίνεται να έχει διάθεση προβολής προσωπικών απωθημένων και προσωπικών ιδεοληψιών, στο www.kypriakablogs.com, όπου μπορούμε να βρίσκουμε όλα τα blogs, όλων των απόψεων, από τις ακραίες απόψεις του Lexipenita και του διαδικτυακού του κολλητού υβριστή του Γιατρού Anef_Oriwn, μέχρι και των ομοϊδεατών τους του ΕΛΑΜ.
Καλή σου μέρα και καλή συνέχεια.
Α και κάτι άλλο. Εμείς οι εδεκίτες, ένα προπύργιο λυσσαριδισμού όπως το christofias-watch, δε δεχόμαστε να το αποκαλεί φασιστικό, ο κάθε κομπλεξικός. Έλεος πλέον!
Α, απλά να ξεκαθαρίσω γιατί μπορεί να μη γνωρίζεις, ότι ήμουν ένας από τους διεγραφέντες, γιατί τα έχωσα στο διαδικτυακό Ναζί και επίδοξο Blogοπατέρα, όταν διέγραψε το christofias-watch.
ReplyDeleteΤότε, διέγραψε και το "Μιλάμε Εδεκίτικα", αποκαλώντας το και αυτό φασιστικό!!!!!
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteAγαπητέ συναγωνιστή,
ReplyDeleteΔεν γνωρίζω το όνομά σου, έχω όμως δει το λόγο σου στο blog που ανέφερες. Δυστυχώς δεν μπορώ να συμφωνήσω με το σχόλιό σου.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο κυβερνοχώρος πρέπει να θεωρείτε ελεύθερος (και πάντα νόμιμος). Με λυπεί όμως το γεγονός ότι πολλοί bloggers με πολιτικό λόγο καταφεύγουν στο εύκολο αλλά άσχημο για μένα σχεδόν υβριστικό λόγο με στόχο όχι τόσο να παραθέσουν τις δικές τους πολιτικές απόψεις, αλλά να μειώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους.
Εμένα προσωπικά δεν με ευχαριστεί καθόλου να διαβάσω ένα σχεδόν υβριστικό κείμενο όπου και αν αυτό απευθύνεται ή προέρχεται. Ακόμη χειρότερα μάλιστα εάν αυτό το κείμενο δεν παρουσιάζει τις θέσεις του blogger/δημοσιογράφου/πολιτικού αλλά απλά περιορίζεται στο να μειώσει αντιπάλους πολιτικούς, διαφωνούντες πολιτικές ή ιδεολογίες.
Θεωρώ μάλιστα προσβλητικό για μένα να διαβάζω δημόσιους καβγάδες που στόχο δεν έχουν να πείσουν τον αναγνώστη για τις δικές τους πολιτικές με επιχειρήματα.
Παρόλαυτά αφού ο κυβερνοχώρος είναι ελεύθερος, δεν λέω ότι πρέπει να απαγορευτούν τέτοια κείμενα. Στο κάτω κάτω είναι δικαίωμά μου να επιλέξω πιο κείμενο διαβάζω ή δεν διαβάζω…
Συμφωνώ μαζί σου, Νατάσσα
ReplyDeleteΠροσωπικά βρίσκω και ξενέρωτο και κάπως επαρχιωτικό και ενδεικτικό μιας συντηρητικής μικροκοινωνίας τον "ήπιο" και "πολιτισμένο" καθωσπρεπισμό.
ReplyDeleteΔεν είμαστε στη Βουλή των Λόρδων βρε παιδιά. Ιδίως εμείς οι ΕΔΕΚίτες, δε μάθαμε στην ησυχία και στα κοινωνικά καλούπια και στενά πλαίσια.
Νάσια είδα το blog σου, γράφεις πολύ ωραία, αλλά λίγο αόριστα. Μου αρέσουν οι πίνακες που επιλέγεις. Έχεις γούστο.
Συναγωνίστρια (!!!) Natassa (χαίρομαι όταν βλέπω εδεκίτες στο διαδίκτυο), αν δε σου αρέσει ο έντονος λόγος του christofias-watch, σου συνιστώ να δεις και το blog Εμπροσθοφύλακας (www.efylakas.com), το οποίο κατάφερε να μην μπαίνει σε αντιμαχίες με άλλους. Είναι δικοί μας από ό,τι κατάλαβα.
"Εμείς οι ΕΔΕΚίτες" οπως αναφέρεις, μπορεί να μην καθόμασταν στα ήσυχα, είχαμε όμως ήθος! Βασιζόμασταν στην ιδεολογία μας και όχι σε έντονους χαρακτηρισμούς.
ReplyDeleteΟ σεβασμός στην αντίθετη άποψη και η απάντηση στην βάση επιχειρημάτων κι όχι μηδενισμών, αφορισμών ή ύβρεων δεν είναι θέμα επαρχιωτισμού ή συντηρητισμού, αλλά πολιτισμού.
ReplyDeleteΚατά τ' άλλα, σ' ευχαριστώ για τα σχόλιά σου ΕΔΕΚ Η.Β.
->Νατάσα, εμείς οι εδεκίτες έτσι μάθαμε να μιλούμε. Δες και τι λέει ο Γιατρός σε πολλές ομιλίες του. Μιλά για βουτυροσπόνδυλους, φραγκολεβαντίνους, εξαγορές. Και έχει δίκαιο.
ReplyDelete-> Νάσια μου, διαφωνούμε. Ο καθωσπρεπισμός, πολλές φορές θάβει και την αλήθεια. Τα μη μου άπτου που μάθαμε στην Κύπρο είναι επαρχιωτισμός και έχει να κάνει με το ότι είμαστε πρωήν αποικία και μικροκοινωνία. Στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, συζητούν και με επιχειρήματα και με έντονους χαρακτηρισμούς. Αυτή είναι και η ομορφιά της συζήτησης. Κάποιοι βέβαια, δε λέω για σένα γιατί δε σε ξέρω, την έλλειψη θάρρους να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, την αποκαλούν "πολιτισμό". Ε εμείς αυτό τον "πολιτισμό" δεν τον μάθαμε. Μάθαμε να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Εμείς της ΕΔΕΚ εννοώ.
Δεν καταλαβαίνω πως μπορεί ο σεβασμός και η ευγένια να θεωρηθεί "επαρχιωτισμός" αλλά μπορεί απλά να γεννήθηκα σε λάθος χώρα ή εποχή. Νάσια μου, όπως πάντα συμφωνούμε. ΕΔΕΚ Η.Β. φαίνεται ότι ανκαι συνιδεαλιστές διαφωνούμε στην τακτική....
ReplyDeleteΝατάσα μου,
ReplyDeleteΕίναι επαρχιωτισμός το να μην τολμάς να πεις τα πράγματα ως έχουν. Θα σου δώσω μια εικόνα. Πάνε πολιτικοί σε ένα χωριό και δε γυρίζει ένας χωρικός να πει ένα παράπονο. Ενώ κάθε μέρα μπορεί να έχουν χιλιάδες δικαιολογημένα παράπονα.
Η ευγένια και ο σεβασμός, κατά πρώτο λόγο σε κάποιους δεν αξίζουν και κατά δεύτερο λόγο, δεν βρίσκουν αντίκρυσμα.
Να σου εξηγήσω. Έχεις απέναντί σου ένα ρουφιάνο. Όπως τον Κάρογιαν.
Μπορείς να του μιλήσεις με ευγένια και σεβασμό και καλοσύνη βεβαίως. Να παραλείψεις να του πεις πόσο ρουφιάνος είναι. Τι κατάφερες; Θα πείσεις ένα άνθρωπο που έχει πνιγεί στο χρήμα και στην εξουσία;
Και στον κόσμο τι μηνύματα στέλνεις εάν δεν παρουσιάσεις τα πράγματα ως έχουν; Ότι η ρουφιανιά είναι οκ?
Έχεις απέναντί σου ένα Πρόεδρο που δίνει γη και ύδωρ στην Τουρκία. Τι καταλαβαίνεις όταν του λες με το καλό "Προέδρε είσαστε λάθος. Αποσύρετε τις υποχωρήσεις σας.". Ε δε σε ακούει αν δεν του ασκήσεις δυναμική κριτική και να του πεις ότι ξεπουλά την Κύπρο στην Τουρκία. Άλλωστε αν έκανε έστω προσωρινά λίγο πίσω, ήταν λόγω της έντονης κριτικής.
Σε μια ιδανική κοινωνία όπου θα υπήρχε διάλογος και θα ακούγονταν επιχειρήματα, όπου δε θα ασκούσαν κάποιοι πνευματική τρομοκρατία σε άλλους, όπου δε θα φοβούνταν οι άνθρωποι να μιλήσουν γιατί η ελευθερία του λόγου δε θα είχε καμιά συνέπεια, τότε ναι Νατάσα, ίσως να μιλούσαμε με ευγένια και σεβασμό σε κάποιους, νοουμένου βέβαια ότι θα την άξιζαν.
Όμως η ΕΔΕΚ δε ζει σε αυτή την κοινωνία. Ζει σε μια κοινωνία όπου χρειάζεται αντίσταση. Δεν εννοώ μηδενιστικές κριτικές, αλλά βεβαίως κριτικές με επιχειρήματα. Αλλά το να μη λες τα πράγματα ως έχουν, είναι λάθος. Είμαστε του ππούνιου εμείς.